Starters vragen

dec 31 2013

Wat moet ik zelf aanschaffen?

Een micro-brouwpakket. Dit bestaat uit een blik met een bier-kit, een gistingsvat, gist, waterslot, hydrometer, kroonkurken en een kroonkurken tang. Om te gaan brouwen heb je alleen nog maar een pak suiker en wat water nodig.
 
Wat zijn de kosten?
Voor het micro-brouwpakket betaal je typisch minder dan 100€. Hierin zitten alle benodigde materialen en grondstoffen (naar keuze) voor de eerste keer brouwen. Hierna kun je voor een blik nieuwe grondstoffen bestellen waarmee je opnieuw 9 tot 20 liter bier kunt brouwen (afhankelijk van het type bier).
 
Hoe vaak kan ik de installatie gebruiken?
De Installatie kan na aanschaf zo vaak gebruikt worden als je zelf wil. Je hoeft alleen maar nieuwe grondstoffen aan te schaffen, daarna is het een kwestie van opnieuw brouwen.
 
Hoeveel bier kan ik per keer brouwen?
Afhankelijk van het type bier kan er tussen de 9 en 20 liter bier per blik met grondstoffen worden gebrouwen. Aangezien er in het vat 30 liter past kan je natuurlijk wel meerdere blikken tegelijk gebruiken waardoor je per keer tot ruim 25 liter per vat kunt brouwen.
 
Hoe kom ik aan nieuwe grondstoffen?
Je kan die online bestellen op verschillende web winkels, maar je kan ook terecht bij bier-brouw winkels. Dit zijn typisch winkels in uw buurt die ook voorzien voor zelf-wijn-brouwen of allerlei inmaak producten, zoals confituren. Je hebt hier een keuze uit 20 verschillende soorten start-bier.
 
Hoe lang duurt het brouwen?
Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
 
Hoe zorg ik ervoor dat het bier op de juiste temperatuur blijft tijdens het gisten?
De temperatuur moet tussen de 18 en 32 graden Celsius liggen. Een goede plek om het gistingsvat neer te zetten is de badkamer of bij de CV-installatie. Een week na het bottelen laat je het bier nagisten in een donkere, koele ruimte.
 
Wat voor soorten bier kan ik brouwen?
De start kits bevatten een assortiment van 20 verschillende soorten bieren, variërend van triple tot witbier en van pils tot kriek.
 
Hoe werkt het?
Zie hiervoor de omschrijving bij Starters.
 
Hoeveel kost een set?
Dit kost typisch minder dan 100€
 
Extra vragen: forum
Zelf kan je extra vragen stellen op het forum. Er zijn daar reeds heel wat tips en je vindt er ook nuttige informatie.