Starters
dec 31 2013- Details
Een eerste bier brouwen is niet zo moeilijk. Je kan aan de slag met eenvoudig keuken materiaal.
Zo brouw je uw eerste bier.
Je kan best beginnen met een micro-brouwpakket. Eenvoudig, niet duur en altijd een succes.
Dit bestaat uit een blik met een bier-kit, een gistingsvat, gist, waterslot, hydrometer, kroonkurken en een kroonkurken tang. Typisch minder dan 100€. Om te gaan brouwen heb je alleen nog maar een pak suiker en wat water nodig.
Bekijk de video van mijn eerste bier:
Wat u nodig heeft: | |||||
Blik | Gistingsvat | Gist | Waterslot | Hydrometer | Tang |
Gebruiksaanwijzing:
Maak voordat je gaat brouwen eerst alle materialen goed schoon met behulp van de bijgeleverde ontsmettingsmiddelen.
Wort concentraat
Je kan gemakkelijk starten met een blik BrewFerm wort concentraat. Dit blik bevat ook een zakje gist. Haal de witte deksel van het blik af en dompel het blik gedurende 10 minuten in heet water. Giet de inhoud dan over in een gereinigd gistingsvat. Spoel het blik na met 1 Liter warm water en voeg dit ook toe aan het vat.
Voeg 2 Liter warm water, met een opgeloste hoeveelheid suiker (zie tabel die hoort bij uw bierkit), toe en meng dit grondig. Voeg tot slot het koude water (zie tabel die hoort bij uw bierkit) toe en laat het geheel afkoelen tot ongeveer 20 graden celcius. Los het zakje biergist op in een half glaasje water van ongeveer 25 graden Celcius en roer dit na 15 minuten door het afgekoeld geheel.
De Gisting
Dek het gistingsvat af en plaats hierop, het waterslot. Vergeet niet het waterslot eerst voor de helft te vullen met water en zorg dat daarna het dopje er goed op zit. Zorg dat alles goed is afgesloten en zet het van op een warme plaats tussen de 18 en 32 graden Celsius (onder de 18 graden gaat het gist slapen en boven de 32 graden werkt het gist niet meer). Hier zal het vat ongeveer een week moeten blijven staan. Als na ongeveer een week het bier niet meer borrelt, dan is de gisting afgelopen. Je kan dit meten door de dichtheid met een hydrometer op te meten. Haal de deksel los en hevel het bier zonder het op te schudden over in het andere vat. Los hierbij een suikerhoeveelheid op en roer het geheel nog eens goed door (zie tabel die hoort bij uw bierkit). Vanuit het tweede vat kunt u nu het bier overhevelen in bierflesjes. Zorg ervoor dat de flesjes goed zijn gereinigd. Met het kroonkurkenapparaat kunt u de doppen op de flesjes bevestigen. De gesloten bierflesjes dienen nog 1 week op een warme plek te worden gehouden, hier vindt het tweede gistingsproces plaats. Laat na deze week de flesjes nog minimaal 6 weken rijpen en klaren op een koele donkere plek (nooit het bier in de zon laten staan) van 10 tot 15 graden Celsius.
Belangrijke tip! |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Muntons concentraten |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Forum Extra vragen en reeds heel wat antwoorden vind je terug op het forum. |