Starters

dec 31 2013

Een eerste bier brouwen is niet zo moeilijk. Je kan aan de slag met eenvoudig keuken materiaal.

Zo brouw je uw eerste bier.

Je kan best beginnen met een micro-brouwpakket. Eenvoudig, niet duur en altijd een succes.
Dit bestaat uit een blik met een bier-kit, een gistingsvat, gist, waterslot, hydrometer, kroonkurken en een kroonkurken tang. Typisch minder dan 100€. Om te gaan brouwen heb je alleen nog maar een pak suiker en wat water nodig.

Bekijk de video van mijn eerste bier:

Wat u nodig heeft:
blik gistingsvat gist blik hydrometer tang
Blik Gistingsvat Gist Waterslot Hydrometer Tang

Gebruiksaanwijzing:

Maak voordat je gaat brouwen eerst alle materialen goed schoon met behulp van de bijgeleverde ontsmettingsmiddelen.

Wort concentraat

Je kan gemakkelijk starten met een blik BrewFerm wort concentraat. Dit blik bevat ook een zakje gist. Haal de witte deksel van het blik af en dompel het blik gedurende 10 minuten in heet water. Giet de inhoud dan over in een gereinigd gistingsvat. Spoel het blik na met 1 Liter warm water en voeg dit ook toe aan het vat.
Voeg 2 Liter warm water, met een opgeloste hoeveelheid suiker (zie tabel die hoort bij uw bierkit), toe en meng dit grondig. Voeg tot slot het koude water (zie tabel die hoort bij uw bierkit) toe en laat het geheel afkoelen tot ongeveer 20 graden celcius. Los het zakje biergist op in een half glaasje water van ongeveer 25 graden Celcius en roer dit na 15 minuten door het afgekoeld geheel.

 
vat reinigen vat reinigen vat reinigen vat reinigen vat reinigen vat reinigen

De Gisting

Dek het gistingsvat af en plaats hierop, het waterslot. Vergeet niet het waterslot eerst voor de helft te vullen met water en zorg dat daarna het dopje er goed op zit. Zorg dat alles goed is afgesloten en zet het van op een warme plaats tussen de 18 en 32 graden Celsius (onder de 18 graden gaat het gist slapen en boven de 32 graden werkt het gist niet meer). Hier zal het vat ongeveer een week moeten blijven staan. Als na ongeveer een week het bier niet meer borrelt, dan is de gisting afgelopen. Je kan dit meten door de dichtheid met een hydrometer op te meten. Haal de deksel los en hevel het bier zonder het op te schudden over in het andere vat. Los hierbij een suikerhoeveelheid op en roer het geheel nog eens goed door (zie tabel die hoort bij uw bierkit). Vanuit het tweede vat kunt u nu het bier overhevelen in bierflesjes. Zorg ervoor dat de flesjes goed zijn gereinigd. Met het kroonkurkenapparaat kunt u de doppen op de flesjes bevestigen. De gesloten bierflesjes dienen nog 1 week op een warme plek te worden gehouden, hier vindt het tweede gistingsproces plaats. Laat na deze week de flesjes nog minimaal 6 weken rijpen en klaren op een koele donkere plek (nooit het bier in de zon laten staan) van 10 tot 15 graden Celsius.

vat reinigen vat reinigen vat reinigen vat reinigen vat reinigen vat reinigen

Belangrijke tip!meter 
Meten is weten!
De hydrometer is een belangrijk onderdeel omdat hiermee het soortelijk gewicht wordt gemeten, hetgeen heel belangrijk is wanneer je suiker gaat toevoegen. De hoeveelheid koolzuur kan bij een onjuiste meting te hoog worden en kroonkurken kunnen dan een eigen leven gaan leiden en door het plafond schieten. Als het bier is uitgegist (als er geen belletjes meer te zien zijn in het waterslot) tap je wat bier af in het maatglas. Plaats de hydrometer in het glas. Om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten moet de vloeistof zo helder mogelijk zijn. Lees het getal af dat de hydrometer aangeeft (zie tekening). Lees op hoogoogte af en noteer het getal. Reken uit hoeveel suiker er in totaal moet worden toegevoegd om het gewenste alcoholpercentage te bereiken. Voeg alle suiker binnen 10 dagen toe. Gebruik altijd de tabellen!
Meet gedurende het gistingsproces iedere twee weken, zo weet u hoeveel suiker er intussen in alcohol is omgezet en hoe het gistingsproces vordert.


WATER-& SUIKERTABEL
TYPE HOEVEELHEID SUIKER 1 WATER 1 DICHTHEID SUIKER 2
Pils 12 l. - 8 l. 1.010 100 g.
  20 l. 1000 g. 16 l. 1.010 165 g.
Abdijbier 9 l. 500 g. 5 l. 1.010 90 g.
Ambiorix 15 l. 1075 g. 11 l. 1.010 120 g.
Kriek 12 l. 500 g. 8 l. 1.010 100 g.
Diabolo 9 l. 500 g. 5 l. 1.010 90 g.
Gold 12 l. 500 g. 8 l. 1.010 100 g.
Oud Bruin 12 l. 830 g. 8 l. 1.010 100 g.
Tarwebier 15 l. 750 g. 11 l. 1.010 150 g.
Grand Cru 9 l. 500 g. 5 l. 1.010 90 g.
Triple 9 l. 500 g. 5 l. 1.010 90 g.
Framboos 12 l. 500 g. 8 l. 1.010 100 g.

Muntons concentraten
De brouwprocedure van de Muntons bierconcentraten is grotendeels hetzelfde als bij de Brewferm bierconcentraten. Belangrijke verschillen zijn de hoeveelheden water en suiker en de brouwtijd. Kook om te beginnen 3,5 liter water. Voeg hier aan toe 1 kg suiker. Voeg het mengsel toe aan het bierconcentraat. Vervolgens voeg je nog eens 17,5 liter koud water toe zodat de totale hoeveelheid 23 liter is. Roer het mengsel en laat het staan tot de temperatuur ongeveer 20 graden Celcius bedraagt. Tot slot meng je de gist met 0,15 liter water van 25 graden en voeg dit toe aan het totaalproduct. Na 4 tot 6 dagen, wanneer het soortelijk gewicht van het bier in spe 1008 bedraagt, (dit meet je met de hydrometer, zie ook onder Brewferm bierconcentraten uitgebreid beschreven) kan het halffabrikaat worden overgetapt naar een ander vat. Voeg nog eens 85 gram suiker toe en bottel het bier in flesjes. Na ongeveer 14 dagen kan het bier gedronken worden. Proost!

Forum

Extra vragen en reeds heel wat antwoorden vind je terug op het forum.