Graankasteel - v2

feb 13 2013

Graankasteel is een tripel variant op basis van moutextracten. Dit is een 2e variant die gebrouwen wordt, met de bedoeling dit recept te verbeteren.

Dag 1: 13 februari 2013

Recept:

  • Totaal brouwwater: 18,5 liter
  • Brouwresultaat: 16 liter wort.
  • Kooktijd: 75 minuten
    • Mout stort
      • Moutextract licht - 80,00% - 2500 gr - 8 EBC
      • Moutextract amber - 20,00% - 625 gr - 18 EBC
    • Hop pellets: gemalen en geperste hopbloemen:
      • Hallertauer Perle - 9,8% alfazuur: 15 gr - 75 minuten kooktijd
      • Hallertauer Perle - 9,8% alfazuur: 20 gr - 15 minuten kooktijd
      • Styrian Goldings - 4,4% alfazuur: 10 gr - 15 minuten kooktijd
    • Kruiden: Geplette koriander korrels: 5 gr - 10 minuten kooktijd
  • Gist: S-33 korrelgist: 1 zakje van 11,5 gram. (Alternatief voor T-58)
  • Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1070

Dag 17: 2 maart 2013: Bottelen

Gezien mijn vergistingskamer (berging) in de winter niet te warm staat (18°C), verwacht ik minstens 2 weken vergisting.

Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1020

Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter

250ml water koken en daarin de suiker oplossen. laten afkoelen

Dag 24: Uitklaren: voorzien 10 maart 2013

Het bier mag naar de kelder, na 2e vergisting op de fles. Daar blijft het 6 weken rusten en uitklaren.

Dag 65: proefdag! Voorzien rond 21 april 2013.