Graankasteel
dec 26 2012- Details
Graankasteel is een tripel variant op basis van moutextracten. Het doel is om het materiaal te leren kennen.
Dag 1: 26 december 2012
Recept:
- Totaal brouwwater: 19,5 liter
- Brouwresultaat: 16 liter wort.
- Kooktijd: 75 minuten
- Mout stort
- Moutextract licht - 80,00% - 2500 gr - 8 EBC
- Moutextract amber - 20,00% - 625 gr - 18 EBC
- Hop pellets: gemalen en geperste hopbloemen: Hallertauer Perle - 9,8% alfazuur
- 15 gr - 90 minuten kooktijd
- 30 gr - 15 minuten kooktijd
- Kruiden: Geplette koriander korrels: 4 gr - 10 minuten kooktijd
- Mout stort
- Gist: T-58 korrelgist: 1 zakje van 11,5 gram.
- Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1070
Verrassende vaststellingen bij mijn eerste brouwen met moutextracten:
- Moutextracten:
- Dit is een heel fijn bloem-achtig product die toch wat 'stof' nalaat bij het uitgieten.
- Het is bijzonder kleverig. Zelf aanraken met de hand zorgt onmiddellijk voor een suikerige/plakkerig gevoel.
- Hop pellets: Deze lossen helemaal op in het brouwsel. Het is onmogelijk om die er nog uit te halen. Hopelijk zijn die meegezakt tijdens het uitvlokken.
- Overkoken!
- Oppassen voor overkoken. Mijn eerste brouwsel was een volledige ramp. Eerst had ik de hopkorrels toegevoegd, daarna mijn amber-moutextract (625gr). Bijna onmiddellijk begon het hevig te koken en over te stromen.
- Volgende keer: proberen de moutextracten voor het koken toe te voegen. De hop bij het begin van het koken.
Dag 10: 6 januari 2013: Bottelen
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1020
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
250ml water koken en daarin de suiker oplossen. laten afkoelen
Dag 17: Bier naar kelder om te rusten
Dag 67: proefdag! Voorzien rond 24 februari 2013.
Hmm. heerlijk. Vrij bitter van smaak, dus in het vervolg wat milder zijn met de hoppe. Alhoewel er tijdens het brouwproces ook het ene en andere verkeerd is gelopen. Misschien wat tevele hoppe in de fles terecht gekomen. Lichte banaan smaak. Fruitige geur. Mooi licht amber kleur.