Donkere winter - v2
feb 15 2013- Details
Dit wordt een donkere dubbel op basis van moutextracten. Het past uitstekend op een winteravond bij het haardvuur. Dit is de 2e versie van dit bier met een kleine variatie.
Dag 1: Brouwdag: 15 februari 2013
Recept:
Totaal brouwwater: 18,5 liter
Aantal liters: 15 wort
Kooktijd: 75 minuten
Mout stort:
Moutextract donker - 71.4 % - 2000 gr - 57 EBC
Moutextract tarwe - 14.3 % - 500 gr - 8 EBC (100 gr meer dan versie 1)
Basterdsuiker (bruin) - 14.3 % - 400 gr - 30 EBC (100 gr meer dan versie 1)
Hop pellets
Styrian Golding - 6.0 % alfazuur - 30 gr - 75 minuten kooktijd - 31 EBU
Hallertau Hersbrücker - 4.0 % alfazuur - 30 gr - 15 minuten - 10 EBU
Kruiden: Kaneel - 3 gr - 10 minuten kooktijd (1gr meer dan versie 1 en 10 minuten koken ipv 75 minuten)
Gist: BrewFerm bovengist. (Safbrew S-33: zakje van 11,5 gram voor versie 1)
Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1067 (Versie 1 had SG 1062)
Bekijk de video:
Dag 11: Bottelen: 26 febuari 2013
Door de koeleren vergistingskamer (18°C) wordt 11 dagen vergisting voorzien. Na 11 dagen trad geen vergisting meer op en wordt gebotteld.
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1020
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
Dag 24: 10 maart 2013
Bier naar kelder om te rusten. 6 weken
Dag 67: proefdag! Voorzien rond 20 april 2013.