Donkere winter - v2

feb 15 2013

Dit wordt een donkere dubbel op basis van moutextracten. Het past uitstekend op een winteravond bij het haardvuur. Dit is de 2e versie van dit bier met een kleine variatie.

Dag 1: Brouwdag: 15 februari 2013

Recept:

Totaal brouwwater: 18,5 liter
Aantal liters: 15 wort
Kooktijd: 75 minuten

Mout stort:
Moutextract donker - 71.4 % - 2000 gr - 57 EBC
Moutextract tarwe - 14.3 % - 500 gr - 8 EBC (100 gr meer dan versie 1)
Basterdsuiker (bruin) - 14.3 % - 400 gr - 30 EBC (100 gr meer dan versie 1)

Hop pellets
Styrian Golding - 6.0 % alfazuur - 30 gr - 75 minuten kooktijd - 31 EBU
Hallertau Hersbrücker - 4.0 % alfazuur - 30 gr - 15 minuten - 10 EBU

Kruiden: Kaneel - 3 gr - 10 minuten kooktijd (1gr meer dan versie 1 en 10 minuten koken ipv 75 minuten)

Gist: BrewFerm bovengist. (Safbrew S-33: zakje van 11,5 gram voor versie 1)

Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1067 (Versie 1 had SG 1062)

Bekijk de video:

Dag 11: Bottelen: 26 febuari 2013

Door de koeleren vergistingskamer (18°C) wordt 11 dagen vergisting voorzien. Na 11 dagen trad geen vergisting meer op en wordt gebotteld.
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1020
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter

Dag 24: 10 maart 2013
Bier naar kelder om te rusten. 6 weken

Dag 67: proefdag! Voorzien rond 20 april 2013.