Volle zon

jan 13 2013

Dit is een poging om een Duvel kloon te maken op basis van moutextracten. Een zwaar, verfrissend bier. Uitstekend in de zomer op het terras.

Dag 1: 13 januari 2013
Recept:
Aantal liters: 16
Totaal brouwwater: 18,5 liter
Kooktijd: 75 minuten

Totaalgewicht storting (kg): 4 kg
Mout/Extract/Suiker:
65% Pilsmout --> pilsmout extract: 1,7 kg (moutextract licht)
10% Tarwemout --> tarwemout extract: 0,25 kg
25% Kristal suiker: 1,35kg (halverwege de kook toevoegen)

Hop pellets:
Hoeveelheid - Naam - Vorm - alfazuur % - IBU - Kooktijd
25 gr. - Styrian Goldings - 4,6 % alfazuur - 75 min kooktijd - 24,3 IBU
25 gr. - Saaz (Maasland) - 6,0 % alfazuur - 15 min kooktijd - 8,2 IBU ---> (Alternatief: Spalt select)

Gist: Safale US-05: zakje van 11,5 gram

Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1072

Dag 17: 30 januari 2013: Bottelen

Door de frisse temperatuur (18°C) in mijn berging duurde de vergisting vrij lang. Er bleven maar belletjes uit het waterslot komen.
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1007
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
Het bier leek vrij bleek en goed uitgegist. Een succes!

Dag 27: 10 januari 2013
Bier naar kelder om te rusten

Dag 67: proefdag! Voorzien rond 21 maart 2013.