Volle zon
jan 13 2013- Details
Dit is een poging om een Duvel kloon te maken op basis van moutextracten. Een zwaar, verfrissend bier. Uitstekend in de zomer op het terras.
Dag 1: 13 januari 2013
Recept:
Aantal liters: 16
Totaal brouwwater: 18,5 liter
Kooktijd: 75 minuten
Totaalgewicht storting (kg): 4 kg
Mout/Extract/Suiker:
65% Pilsmout --> pilsmout extract: 1,7 kg (moutextract licht)
10% Tarwemout --> tarwemout extract: 0,25 kg
25% Kristal suiker: 1,35kg (halverwege de kook toevoegen)
Hop pellets:
Hoeveelheid - Naam - Vorm - alfazuur % - IBU - Kooktijd
25 gr. - Styrian Goldings - 4,6 % alfazuur - 75 min kooktijd - 24,3 IBU
25 gr. - Saaz (Maasland) - 6,0 % alfazuur - 15 min kooktijd - 8,2 IBU ---> (Alternatief: Spalt select)
Gist: Safale US-05: zakje van 11,5 gram
Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1072
Dag 17: 30 januari 2013: Bottelen
Door de frisse temperatuur (18°C) in mijn berging duurde de vergisting vrij lang. Er bleven maar belletjes uit het waterslot komen.
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1007
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
Het bier leek vrij bleek en goed uitgegist. Een succes!
Dag 27: 10 januari 2013
Bier naar kelder om te rusten
Dag 67: proefdag! Voorzien rond 21 maart 2013.