Brouw tips

jan 02 2014

Voor starters:

  • Tip 1: Reinig uw gistingsvat in de badkamer. Daar heb je veel ruimte en maak je van de keuken geen zwembad!
  • Tip 2: Leg een natte handdoek onder de flesjes tijdens het bottelen. Zo glijden die niet uit.
  • Tip 3: Plaats een lamp achter uw flesjes tijdens het bottelen. Zo kan je gemakkelijker volgen hoe vol die lopen.

Voor beginners:

  • Tip 4: Voor enkele euro's kan je een afvulpijpje aankopen. Dit druk je tot tegen de bodem van uw fles en het bier stroomt. Bij het opheffen stopt de bier-stroom. Dit is een handig hulpmiddel en voorkomt de knoeiboel bij het afknijpen van hevel-slangen.
  • Tip 5: Vlug 15€, maar zeer handig: een automatische hevel. Zo moet je niet meer aan de hevel-slang zuigen. Het werkt als een manuele pomp. 1 keer trekken en het bier stroomt rijkelijk.
  • Tip 6: Label uw bierfles met een zelfklever op de kroonkurk (10x16 mm). Hierop komt de brouw datum of de bier-naam. Je kan die etiketten vinden in een papier-zaak en je kan dit proper met een printer afdrukken.

Beginners met wat ervaring:

  • Hop pellets: Om het afval van de pellets niet over te hevelen, kan je best "whirlpoolen". Na het koken en koelen: het brouwsel hevig ronddraaien. Daarna 10 minuten laten uitdraaien en rusten. Er kan goed overgeheveld worden. Een kegel van residue blijft het midden over.
    • whirlpoolen1
    • whirlpoolen2