aug
29
2012
- Details
3 bieren zijn nu aan het rusten en uitklaren, maar het wachten duurt lang, dus begin ik aan een 4e bier. Dit keer kies ik voor een andere starters kit. Zo kan ik de verschillen even nagaan. Muntons Connaisseur Continental Lager. Dit is ook een Pils en ideaal om te vergelijken met de Pils van BrewFerm.
Hier lijkt er een weinig minder werk aan en is de gistings tijd ook kortern. Ik ben benieuwd.
Bekijk de video:
Dag 1: 29 augustus 2012
Materiaal ontsmetten: 15 minuten
Blik opwarmen: 15 min (blik op 50 °C)
Water koken in potten:
1 liter voor uitspoelen blik
2,5 liter voor mengen met suiker (1kg)
17,5 liter: aanvullen. Deze aanvulling moet niet gekookt worden. Ik zal dit dus ook proberen omdat dit de verwerkingstijd veel verkort. Je kan quasi onmiddellijk ook de gist toevoegen.
Dus, voeg ik de inhoud van het blik toe in de brouwketel, uitspelen met kokend water. Oppassen, dit is echt warm, gebruik dus een handdoek om rond uw blik te houden.
2,5 liter water met 1 kg suiker oplossen en toevoegen.
Goed roeren zonder lucht in het mengsel te trekken.
De rest (17,5 liter) water toevoegen.
Zok kom ik aan 23 liter bier.
Vergeet de gist niet toe te voegen en we zijn terug vertrokken voor de gisting. Het waterslot erop plaatsen, half vullen met water en in een berging van 25°C plaatsen.
Dag 2: Het waterslot brobbelt stevig door.
Dag 3: Het waterslot brobbelt door, maar minder hevig. Wel was het waterslot volledig leeg en is dit aangevuld.
Dag 4: Het waterslot brobbelt door. Opnieuw het waterslot moeten aanvullen.
Dag 5: Het waterslot brobbelt maar enkele bellen en er kan heel wat tijd tussen gaan.
Dag 6: Dit is voldoende voor de gisting, dus korter dan de 10 dagen voor een BrewFerm kit. Vergeet de dag voordien niet uw flessen te reinigen.
Bottelen: je dient ook nog suiker toe te voegen per fles. Best kan je uw bier overgevelen in een andere ketel en daarin uw suiker toevoegen en mengen. De instructies zijn niet zo duidelijk, dus moet je uitrekenen hoeveel suiker er nodig is. Zo'n 85gram suiker.
Flessen bottelen, kroonkurk erop en in een warme berging zetten (25°) voor 2 dagen.
Het bottelen gaat steeds beter sinds mijn eerste brouwsel. Geen geklungel meer, gewoon aftappen.
Dag 8: Het bier mag in de kelder voor zo'n 14 dagen. Zeer kort vergeleken met de 6 tot 8 weken voor BrewFerm. Toch zal ik even proberen en kijken of de flessen niet beter wat langer rusten. Interessant!
Dag 15: Samen met mijn andere brouwsels zal ik ook even dit flesje proevern. Er zijn er toch voldoend op voorraad! Het biertje heeft reeds een goede smaak en lijkt ook voldoende bitter. Toch ben ik benieuwd waarnaartoe dit zal evolueren als dit 8 weken rust. Zal dit een typisch frisse dorstlesser worden?
Dag 22: Klaar op: 23 september 2012