Gember tripel

juni 13 2013

Experimenteel bier met Gember kruiden als extra toets. Idee op basis van 'De Graal Gember' een schitterend bier met gember toets.

Brouwhoeveelheid (L): 16
Totaal brouwwater - 18,5 liter.
Totaalgewicht storting (kg): 3,8 kg
Kooktijd wort: 75 minuten
Sorting: Mout/Extract/Suiker:
Moutnaam - % Stort - Massa - Kleur
Moutextract licht - % - 1550 gr - 8 EBC
Moutextract amber - % - 750 gr - 18 EBC
Moutextract tarwe - % - 500 gr - 8 EBC
Kristalsuiker: 1000 gr
Kruiden
Naam - Massa - Kooktijd
Gember: 3gr. - 10 min.
Koriander (gemalen korrels) - 3 gr - 10 min.
Hop
Hopnaam - % Alfazuur - Massa - Kooktijd - Bitterheidsaandeel
Styrian Golding - 6.0 % - 30 gr - 75 minuten - 31 EBU
Hallertau Hersbrücker- 4.0 % - 30 gr - 15 minuten - 10 EBU
Gist: T-58 korrelgist
Start dichtheid SG: 1082 !!!
Dichtheid na vergisting: 1020
Extra suiker: 6gr/liter (mag tot 8, maar vond ik wat veel, omdat er nog suiker inzit)
Zaterdag 29 juni 2013: brouwdag
Zaterdag 13 juli: bottelen + gisting op fles
Zaterdag 20 juli: rusten in kelder