Donkere winter

jan 12 2013

Dit wordt een donkere dubbel op basis van moutextracten. Het past uitstekend op een winteravond bij het haardvuur.

 Dag 1: 12 januari 2013

Recept:

Aantal liters: 16
Totaal brouwwater: 18,5 liter
Kooktijd: 75 minuten

Mout stort:
Moutextract donker - 71.4 % - 2000 gr - 57 EBC
Moutextract tarwe - 14.3 % - 400 gr - 8 EBC
Basterdsuiker (bruin) - 14.3 % - 400 gr - 30 EBC

Hop pellets
Styrian Golding - 6.0 % alfazuur - 30 gr - 75 minuten kooktijd - 31 EBU
Hallertau Hersbrücker - 4.0 % alfazuur - 30 gr - 15 minuten - 10 EBU

Kruiden: Kaneel - 2 gr - 75 minuten kooktijd

Gist: Safbrew S-33: zakje van 11,5 gram

Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1062

Bekijk de video:

Dag 10: 22 januari 2013: Bottelen
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1020
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
250ml water koken en daarin de suiker oplossen. laten afkoelen

Dag 17: 29 januari 2013
Bier naar kelder om te rusten

Dag 67: proefdag! Voorzien rond 20 maart 2013.