Donkere winter
jan 12 2013- Details
Dit wordt een donkere dubbel op basis van moutextracten. Het past uitstekend op een winteravond bij het haardvuur.
Dag 1: 12 januari 2013
Recept:
Aantal liters: 16
Totaal brouwwater: 18,5 liter
Kooktijd: 75 minuten
Mout stort:
Moutextract donker - 71.4 % - 2000 gr - 57 EBC
Moutextract tarwe - 14.3 % - 400 gr - 8 EBC
Basterdsuiker (bruin) - 14.3 % - 400 gr - 30 EBC
Hop pellets
Styrian Golding - 6.0 % alfazuur - 30 gr - 75 minuten kooktijd - 31 EBU
Hallertau Hersbrücker - 4.0 % alfazuur - 30 gr - 15 minuten - 10 EBU
Kruiden: Kaneel - 2 gr - 75 minuten kooktijd
Gist: Safbrew S-33: zakje van 11,5 gram
Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1062
Bekijk de video:
Dag 10: 22 januari 2013: Bottelen
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1020
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
250ml water koken en daarin de suiker oplossen. laten afkoelen
Dag 17: 29 januari 2013
Bier naar kelder om te rusten
Dag 67: proefdag! Voorzien rond 20 maart 2013.