BrewFerm Pils

aug 17 2012

Biertje 1 staat te rusten in de kelder. (9 liter)

Biertje 2 staat te gisten op de fles. (12 liter)

Wachten duurt lang, dus beginnen ik aan biertje 3: BrewFerm Pils. Deze bevat 2 recepten. 1 voor 12 liter en 1 voor 20 liter. Ik zal voor de 20 liter gaan. Kijken of die hoeveelheid even makkelijk te handelen is als 12 liter. Eerst moet ik ervoor zorgen dat er voldoende flessen voor het bottelen zijn.

 

Bekijk de video:

 

Dag 1: 17 augustus 2012
Materiaal ontsmetten: 15 minuten
Blik opwarmen: 15 min (blik op 50 °C)
Water koken in 4 potten:
1 liter voor uitspoelen blik
2 liter voor mengen met suiker
16 liter: aanvullen.
Tip 1: Kook deze grote hoeveelheid de dag voordien en laat het afkoelen. Anders krijgt je uw brouwsel nooit gekoeld om de gist toe te voegen.
Tip 2: Voorzie ook 0,5 liter meer omdat door het koken wat water verloren gaat.
Het koken schijnt belangrijk te zijn voor de schuimkraag.
Doe het blik in het biervat.
Blik uitspoelen met heet water.
2 liter water met 1 kg suiker oplossen en toevoegen.
Goed roeren zonder lucht in het mengsel te trekken.
De rest (16 liter) water toevoegen.
't savonds activeer ik de gist door deze in 150 ml water toe te voegen en 15 minuten laten staan.
Daarna in het bier mengen.
Het waterslot erop plaatsen, half vullen met water en in een berging van 25°C plaatsen.
Dag 2: Het waterslot brobbelt stevig door.
Dag 3: Het waterslot brobbelt stevig door.
Dag 4: Het waterslot brobbelt door, maar minder gevig.
Dag 5: Het waterslot brobbelt nu en dan eens.
Dag 6: Het waterslot brobbelt maar enkele bellen en er kan heel wat tijd tussen gaan.
Dag 7: Er zijn geen bubbels meer zichtbaar, maar het waterslot staat nog niet even hoog. Waarschijnlijk ontsnappen er nog enkele bellen per dag.
Dag 8: Het waterslot staat nog steeds niet gelijk.
Dag 9: brobbelt niet meer. Waterslot staat bijna gelijk
Dit is de moment om de flessen te reinigen.
't savonds zet ik ze nog even 20 minuten in een oven van 120°C om te ontsmetten
Ook ontsmet ik reeds het materiaal voor morgen.
Dag 10: Bottelen
Overgevelen van bier naar ander vat via een hevel slang.
Suiker toevoegen voor de 2e gisting op fles (165 gram) en zacht mengen tot alles is opgelost. Blijkbaar schuimt het bier licht door het toevoegen van de suiker.
Flessen bottelen, kroonkurk erop en in een warme berging zetten (25°) voor 6 dagen.
Er zijn 58 flessen van 33cl gevuld.
Dag 16: Het bier mag in de kelder. (+/- 10 °C) voor zo'n 6 a 8 weken.
Nu is het wachten op Dag 72: Dan kunnen we proeven.
Dag 44: Het wachten duurt lang en samen met mijn 2 eerste biertjes wil ik ook deze even aansnijden. Er zijn tenslotte flessen genoeg! De fles ziet er vrij helder uit. Bij het openen van de kroonkurk komt er ietsje wat koolzuurgas uit, maar niet teveel. Ik vul een half glas bier. Er komt weinig schuim op en die zakt vrij snel weg. Ook is er weinig geur. Hmm, toch maar proeven. Het is een verfrissende pils, vrij bitter, maar weinig smaak. Hopelijk ontwikkelt er zich toch een voller smaak over 4 weken. Dit biertje is absoluut te vroeg opengemaakt.
Dag 72: klaar op: 15 oktober 2012