BrewFerm Oud Vlaams Bruin

juli 31 2012

Mijn eerste bier staat nu op flessen in de berging. Het wachten duurt lang, dus begin ik maar onmiddellijk aan mijn 2e biertje. BrewFerm Oud Vlaams Bruin. Dit moet 12 liter bier opbrengen.

Bekijk de video:

 

Dag 1: 31 juli 2012

  • Materiaal ontsmetten: 15 minuten
  • Blik opwarmen: 15 min (blik op 50 °C)
  • Water koken in 4 potten:
    • 1 liter voor uitspoelen blik
    • 2 liter voor mengen met suiker
    • 5 liter + 3 liter: aanvullen.
    • Voorzie 0,5 liter meer omdat door het koken wat water verloren gaat.
    • Het koken schijnt belangrijk te zijn voor de schuimkraag.
  • Doe het blik in het biervat.
  • Blik uitspoelen met heet water.
  • 2 liter water met 830 gram suiker oplossen en toevoegen.
  • Goed roeren zonder lucht in het mengsel te trekken.
  • De rest (8 liter) water toevoegen.
  • 't savonds activeer ik de gist door deze in 150 ml water toe te voegen en 15 minuten laten staan.
  • Daarna in het bier mengen.
  • Het waterslot erop plaatsen, half vullen met water en in een berging van 25°C plaatsen.

Dag 2: Het waterslot brobbelt stevig door.

Dag 3: Het waterslot brobbelt stevig door.
Dag 4: Het waterslot brobbelt door, maar minder gevig.
Dag 5: Het waterslot brobbelt nu en dan eens.
Dag 6: Het waterslot brobbelt maar enkele bellen en er kan heel wat tijd tussen gaan.
Dag 7: Er zijn geen bubbels meer zichtbaar, maar het waterslot staat nog niet even hoog. Waarschijnlijk ontsnappen er nog enkele bellen per dag.
Dag 8: Het waterslot staat nog steeds niet gelijk.
Dag 9: brobbelt niet meer. Waterslot staat bijna gelijk
Dit is de moment om de flessen te reinigen.
't savonds zet ik ze nog even 20 minuten in een oven van 120°C om te ontsmetten
Ook ontsmet ik reeds het materiaal voor morgen.
Dag 10: Bottelen
Overgevelen van bier naar ander vat via een hevel slang.
Suiker toevoegen (100 gram) en zacht mengen tot alles is opgelost. Blijkbaar schuimt het bier licht door het toevoegen van de suiker.
Flessen bottelen, kroonkurk erop en in een warme berging zetten (25°) voor 6 dagen.
Dag 16: Het bier mag in de kelder. (+/- 10 °C) voor zo'n 6 a 8 weken.
Nu is het wachten op Dag 72: Dan kunnen we proeven.
Dag 58: Het wachten duurt lang, dus wordt toch stiekem een flesje koel gezet. 2 weken voor tijd gaan we dus reeds proeven.
Het flesje gaat open, er komt koolzuurgas uit. Dat ziet er goed uit. Er is weinig geur, dus vullen we voorzichtig een half glas met bier.
De schuimkraag komt er vlot op. Wat een stevig schuim! Dat ziet er goed uit. Het bier heeft een donker bruine kleur en ruikt niet echt hevig maar goed. We gaan dus proeven! Hmm. Dat zit goed. Bitter maar ook wat zoet. Het is niet te zwaar en de smaak lijkt nog niet volledig ontwikkelt. Wat een fantastische hobby! Wel gaan we nog 2 weken wachten en proeven of de smaak beter ontwikkelt is.
Dag 72: klaar op: 9 oktober 2012
 
8 weken wachten leveren mij genoeg tijd om aan een 3e biertje te beginnen. Ik kies nu voor en BrewFerm Pils van 20 liter. Hiermee wil ik nagaan of ik ook die grotere hoeveelheid handelbaar is.