BrewFerm Diabolo

juli 21 2012

Mijn eerste bier! Een bierkit is de ideale manier om te starten. De kosten zijn beperkt en je leert het materiaal gebruiken. Zo ging ik te werk.

 

Impressie van het proeven van mijn eerste bier: "De fles staat ijskoud. Je ziet wat gist residue op de bodem liggen. Voorzichting open ik de fles. Prachtig! Er is een sisssss geluid en klein beetje koolzuurgas rook zie ik opstijgen. Voorzichtig giet ik een half flesje in mijn glas. Leuk! Er komt schuim op. Dit is alvast een succes. Kwa kleur zien we een amber-kleurig bier. Niet goudkleurig zoals BrewFerm op de verpakking meldt. Het brouwsel ruikt goed en stevig. Dus proeven maar. Hmmmm. Heerlijk! Een stevig bier met volle smaak, niet te zoet, ook een lichte bittere nadronk. Dit is absoluut een succes! Hoera! Hoera! We gaan hiermee verder."

 

Bekijk de video:

 

Dagboek:

 

Dag 1: 21 Juli 2012

Tijd nemen om het materiaal te kuisen en te ontsmetten: 30 minuten.
Water koken: 1 uur
  • 1 liter: om heb blik uit te spoelen
  • 2 liter: om suiker erin te mengen
  • 5 liter: toevoeging van water

Samen met het blik (1 liter) wordt dit 9 liter bier.

Doe eerst het papier van het blik en warm dit op in water (zo'n 50 °C), zo wordt het goed vloeibaar.

Giet de inhoud van de bierkit in het biervat.

Kuis dit blik uit met 1 liter water (opgepast, het blik wordt heet!)

Voeg de 2 liter water toe met 500 gram suiker.

Alles goed mengen, maar niet te heftig, zodat er niet veel lucht in het mengsel komt.

Voeg daarna de 5 liter water toe.

Tip: Kook dit water enkele uren vroeger en laat het goed afkoelen.

Belangrijk! Gebruik gewoon leiding water. Gebruik geen water dat je door een water-ontkalker of water ontharder heb laten lopen! 

 
 
Laat alles afkoelen tot +/- 25°C (30°C kan nog net).
 
Los de gist op in een 150 ml water en laat het een kwartier tot leven komen.
Voeg dit in het mengsel en roer dit door.
 
Sluit nu het vat af met het deksel en zet het waterslot erop. Vul dit slot half met water.
Zet alles in een warme berging (+/- 25°C) voor 10 dagen.
Dag 2: Het waterslot brobbelt stevig door.
Dag 3: Het waterslot brobbelt stevig door.
Dag 4: Het waterslot brobbelt door, maar minder gevig.
Dag 5: Het waterslot brobbelt nu en dan eens.
Dag 6: Het waterslot brobbelt maar enkele bellen en er kan heel wat tijd tussen gaan.
Dag 7: Er zijn geen bubbels meer zichtbaar, maar het waterslot staat nog niet even hoog. Waarschijnlijk ontsnappen er nog enkele bellen per dag.
Dag 8: Het waterslot staat nog steeds niet gelijk.
Dag 9: brobbelt niet meer. Waterslot staat bijna gelijk
Dit is de moment om de flessen te reinigen.
't savonds zet ik ze nog even 20 minuten in een oven van 120°C om te ontsmetten
Ook ontsmet ik reeds het materiaal voor morgen.
Dag 10: Bottelen
Overgevelen van bier naar ander vat via een hevel slang.
Suiker toevoegen (90 gram) en zacht mengen tot alles is opgelost.
Flessen bottelen, kroonkurk erop en in een warme berging zetten (25°) voor 6 dagen.
Dag 16: Het bier mag in de kelder. (+/- 10 °C) voor zo'n 6 a 8 weken.
Nu is het wachten op dag 72.
Dag 20: Dit wachten duurt lang, dus begin ik maar onmiddellijk aan mijn 2e bier. BrewFerm Oud Vlaams Bruin.
Dag 63: Ik kan het niet laten en zal toch mijn eerste brouwsel proeven. 1 flesje gaat in de koelkast tot morgen.
Dag 64: Daar gaan we dan.
De fles staat ijskoud. Je ziet wat gist residue op de bodem liggen. Voorzichting open ik de fles. Prachtig! Er is een sisssss geluid en klein beetje koolzuurgas rook zie ik opstijgen. Voorzichtig giet ik een half flesje in mijn glas. Leuk! Er komt schuim op. Dit is alvast een succes. Kwa kleur zien we een amber-kleurig bier. Niet goudkleurig zoals BrewFerm op de verpakking meldt. Het brouwsel ruikt goed en stevig. Dus proeven maar. Hmmmm. Heerlijk! Een stevig bier met volle smaak, niet te zoet, ook een lichte bittere nadronk. Dit is absoluut een succes! Hoera! Hoera! We gaan hiermee verder. De rest laat ik nog een week rusten zo kan ik nagaan wat de evolutie vn het bier is.
Dag 72: Dan kunnen we proeven.
klaar op: 21 september 2012