Volle zon - v2
mrt 08 2013- Details
Dit is een poging om een Duvel kloon te maken op basis van moutextracten. Een zwaar, verfrissend bier. Uitstekend in de zomer op het terras. Dit is een 2e versie van dit bier met kleine variaties.
Dag 1: Brouwdag: 8 maart 2013
Recept:
Totaal brouwwater: 18,5 liter
Aantal liters: 16
Kooktijd: 75 minuten
Totaalgewicht storting (kg): 4 kg
Mout/Extract/Suiker:
65% Pilsmout --> pilsmout extract: 1,7 kg (moutextract licht)
10% Tarwemout --> tarwemout extract: 0,25 kg: Wegens een klein overschot is dit vergroot tot 0,33 kg
25% Kristal suiker: 1,35kg (halverwege de kook toevoegen)
Hop pellets:
Hoeveelheid - Naam - Vorm - alfazuur % - IBU - Kooktijd
25 gr. - Styrian Goldings - 4,6 % alfazuur - 75 min kooktijd - 24,3 IBU
25 gr. - Saaz (Maasland) - 6,0 % alfazuur - 15 min kooktijd - 8,2 IBU ---> (Alternatief: Spalt select)
Gist: Safale US-05: zakje van 11,5 gram. (alternatief?)
Gemeten dichtheid na het koelen: SG 1073
Dag 22: Bottelen: 30 maart 2013
Door de frisse temperatuur (18°C) in mijn berging duurde de vergisting vrij lang. Er bleven maar belletjes uit het waterslot komen.
Gemeten dichtheid voor het bottelen: 1008
Toegevoegde suiker: 8 gr kristalsuiker per liter
Het bier leek vrij bleek en goed uitgegist. Een succes!
Dag 36: Rusten: 12 april 2013
Bier naar kelder om te rusten. 6 weken.
Dag 78: proefdag! Voorzien rond 11 mei 2013.