Proeven

dec 31 2013

Smaak en reuk zijn de twee zintuigen waarmee we proeven. We staan er niet bij stil, maar proeven wordt voor een groot stuk bepaald door wat we ruiken. Heb je een verstopte neus, dan zul je de smaken niet meer goed kunnen onderscheiden.
Geur
Door het ruiken bereiken de vluchtige stoffen de reukzin via de neus. Maar de geur van het voedsel of drinken kan ook je neus binnendoor bereiken via de keelholte. De reukzin is zeer gevoelig en kan meer dan 10.000 geurstoffen onderscheiden. Wat we ruiken van het bier, wordt het aroma genoemd.
Smaak

Op de tong verspreid bevinden zich duizenden smaakpapillen, met concentraties aan de voor-, zij- en achterkant. De smaakpapillen worden ieder 7 รก 10 dagen vernieuwd. Als de tong wordt beschadigd, bijvoorbeeld door te heet eten of drinken, dan duurt de smaakstoornis meestal niet langer dan 10 dagen, dan zijn de beschadigde smaakpapillen vervangen door nieuwe smaakpapillen.
De smaakpapillen worden door de stoffen in ons voedsel geprikkeld en sturen deze informatie door naar de hersenen. De mens kan met deze smaakpapillen, 5 verschillende smaken onderscheiden, zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Een smaak omschrijven is altijd moeilijk en dit geldt in het bijzonder voor de umamismaak die niet kan terugvallen op de bekende basissmaken. Termen als hartig, vleessmaak en bouillonachtig zijn vaak gebruikt in een poging de umamismaak te omschrijven.