Kruiden kiezen

jan 02 2014

Kruiden en specerijen
Soms wordt in bier ook kruiden en/of specerijen gebruikt. Dit gebeurt o.a. in Witbier, Tripel en veel meer.
Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?
Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Onder kruiden verstaan we over het algemeen planten die, goed gedijen in streken met een gematigd klimaat, en waarvan vrijwel uitsluitend het bladgroen en de houtvrije stengels benut worden. Voorbeelden zijn tijm, oregano en pepermunt.
Specerijen zijn vaak afkomstig uit gebieden met een (sub)tropisch klimaat. Bij specerijen hebben we het ook vaak over andere onderdelen van de plant, zoals de bloemknoppen (kruidnagel), meeldraden (saffraan), zaadjes (mosterd, karwij, koriander), de vrucht (peper), bast (kaneel) en de wortelstok (gember). Er zijn erg veel verschillende soorten specerijen, met zeer verschillende smaken.
Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geur hebben in gedroogde vorm.
Veel kruiden kun je makkelijk zelf kweken op de vensterbank, balkon of in de tuin.
Welke worden gebruikt in bier?
Voor de meeste kruiden en specerijen geldt, dat deze gedurende de laatste 5 tot 10 minuten moeten worden meegekookt. Dit om besmetting van het bier te voorkomen. De volgende kruiden en specerijen worden (naast hop, welke ook eigenlijk een kruid is) vaak in bier toegepast:
Curaçao(schil)
Gagel
Gember
Jeneverbes
Kaneel
Kardemom
Koriander
Kruidnagel
Laurier
Sinaasappel(schil)
Steranijs
Zoethout
Afhankelijk van het gewenste resultaat moet er meer of minder van gebruikt worden.
Mengsels
Heel soms worden ook wel eens mengsels van kruiden toegevoegd bij de bereiding van bier. Vroeger, toen hop nog niet als één van dé grondstoffen voor bier bekend was, werd gruit gebruikt bij de bereiding van bier.