Koriander

jan 02 2014

Koriander komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. Koriander was al bekend bij de oude Egyptenaren. Ook de oude Grieken en Romeinen hebben het gebruikt. Waarschijnlijk is het in onze streken geïntroduceerd door de Romeinen.
Voor bier (veel in witbieren en tripels) wordt het korianderzaad gebruikt. Korianderzaden zijn ongeveer zo groot als peperkorrels en hebben een fris, beetje citrus/mintachtig, aroma. Korianderzaad bestaat voor 1% uit olie, welke voor het grootste deel bestaat uit de stoffen linalool en linalylacetaat.
Gebruik
Het geeft een licht wrange citrussmaak en wordt vaak gebruikt in witbier en tripel. Van koriander kun je 2 tot 15 gram per 10 1iter bier gebruiken. In witbieren, dubbels en tripels mag de koriander zeker niet overheersen. Dan is 3 tot 4 gram per 10 1iter voor deze bieren meer dan genoeg. Je kan koriander het beste malen en kort voor het einde van het koken toevoegen.
Bestanddelen
In de rijpe vruchten, zit relatief weinig etherische olie (minder dan 1%). Deze olie bestaat voornamelijk uit linalol (50 tot 60%) en ongeveer 20% terpenen.